top of page
תמונת הסופר/תאור מרוני

טראומת ה-07/10/23 והמלחמה שבאה בעקבותיה

ב-07/10/23 התחולל מגה פיגוע בישראל בו נרצחו אלפי בני אדם: תינוקות, ילדים/ות, נשים, גברים, זקנים/ות. הם נרצחו, נטבחו, חלקן נאנסו, אחרים/ות נלקחו בשבי לעזה.


בעקבות הפיגוע גיבורי/ות ישראל כיתות הכוננות, שוטרים/ות וחיילי/ות צה"ל, החלו בשחרור עוטף עזה מאלפי רוצחי החמאס שפלשו אליו. רבים/ות נפצעו, נהרגו וחלקם נפלו בשבי. בעקבות הפיגוע הנורא, ישראל במלחמה שעלולה להפוך למלחמה רב מערכתית. בעקבות האירועים, אזרחי/ות מדינת ישראל מתמודדים/ות עם אבל כבד על המתים/ות וחשש לחיי החטופים/ות. כל אזרח/ית מכיר/ה מישהו/י שנפגע/ה. המדינה כולה בסוג של הלם קרב כתוצאה מהמראות הקשים ואנו חווים טראומה מתמשכת שתהפוך לפוסט טראומה מורכבת אם לא נטפל בה עכשיו.


כמטפל אני נתקל כעת בכמה סוגים של קשיים רגשיים העלולים להתפתח לטראומה ולפוסט טראומה:

  1. רגשות אשם - למה נשארתי בחיים או איך לא נפצעתי או נהרגתי והוא/יא כן?

  2. בושה - בעיקר אצל צעירים/ות שבשל התמודדות עם מצבים נפשיים סבוכים לא מסוגלים/ות להצטרף לחבריהם וחברותיהן בצבא.

  3. פחד - ההתמודדות עם רגעי האימה תחת אש, הפחד המוחשי מהמוות - חלק גדול מאוכלוסיית ישראל מתגוררת כעת בשטחי אש, אחרים/ות שלחו את ילדיהן/ם להילחם.

  4. חוסר אונים וחוויית אימה הקשורים לרצון להגן על בני המשפחה הצעירים או חסרי הישע, והתחושה שגדולים וחזקים מאיתנו קובעים את המאורעות.

  5. בדידות והתמודדות עם ילדים שנמצאים בחרדה בשל הטילים תוך התמודדות עם הכורח לתפקד כחד הורית בשעה שבן הזוג גויס למילואים ויש חשש גם לגביו.

כל אחת מהסיבות הללו מספיקה כדי לחוות ביעותי ליל, התקפי חרדה והתקפי זעם בלתי נשלטים. וכולן מביאות לקושי בתפקוד, בעיות בזוגיות ולא אחת מצריכות טיפול תרופתי במקביל לטיפול מוכוון טראומה.


בהקבלה לאירוע הטרור בארה"ב ה-11/09, רובנו מגדירים/ות את ההתמודדות עם הקיום בישראל על כל המורכבות שלו כמה שהיה עד ל-07/10/23 ומה שמאז. הטראומה היא טראומה אישית אבל גם לאומית. מדינה שלמה שחיה בקונספציה מסוימת התפקחה ממנה בצורה הברוטאלית ביותר.


ועכשיו צריך לאסוף את השברים, לשרוד, לנצח במלחמה ושוב, לאסוף את השברים שיבואו בעקבותיה.


שלא יהיה ספק, יחד ננצח. כפי שגולדה אמרה מזמן: הנשק הסודי שלנו הוא שאין לנו לאן ללכת. וכולנו נלחם בכל כוחנו כדי לנצח במלחמה הזו. אין לי ספק בזה.


כדי להצליח במשימה, עלינו לחזק את עצמנו, בתחילה בפלסטרים שמחזקים לאותו הרגע ובהמשך בטיפול בו נשחרר את כל מה שמצטבר בנו עכשיו.


טכניקה 1 - שחרור מחרדה פלסטר ראיה פריפראלית:

הסתכל/י על נקודה שנמצאת מעלייך, התמקד/י בה, בדק/י את הנקודה שבחרת והסתכל/י על הצבעים שלה, נקודה שאת/ה מרוכז/ת בה עד אפילו ללחץ בעיניים. ועכשיו נסי/ה להוריד את הלחץ בעיניים כשאת/ה ממשיכ/ה להסתכל בה. קחי/ה נשימה עמוקה של אויר כשאת/ה ממשיכ/ה להסתכל בנקודה בלבד. בלי להזיז את העיניים, מה יש מצד ימין שלך? תאר/י לי את זה. מה יש בצד שמאל? בלי להזיז את העיניים. כשאת/ה ממשיכ/ה להסתכל על אותה הנקודה שמעלייך, מה יש מולך? תיאור מדויק. ומה קורה מאחורייך בלי להזיז את העיניים מהנקודה? ועכשיו כשאת/ה מסתכל/ת, האם את/ה שומע/ת משהו מצד שמאל שלך? מה את/ה שומע/ת מצד ימין? את/ה מרגיש/ה על הגוף רוח של מזגן?

עכשיו החזיר/י את המבט קדימה. איך את/ה מרגיש/ה?


טכניקה 2 - נשימה

כאשר אנחנו נמצאים במתח, הנשימה שלנו נכנסת למצב מתוח. נשימות עמוקות וארוכות יוצרות תגובת רגיעה בגוף באופן אוטומטי. לכן תרגול קבוע של נשימות עמוקות לאורך כמה דקות, כמה פעמים ביום יכול להועיל מאוד להפחתת חרדה. נסו לשבת במקום נוח, לקחת שאיפה ארוכה במשך כ- 4 שניות - להרגיש את האוויר ממלא את הריאות ומרחיב אותן לכיוון הגב, החזה והבטן, להחזיק את האוויר בריאות לרגע, ואז לנשוף בעדינות, שוב - לאורך כ- 4 שניות. עשו זאת שוב ושוב לאורך כמה דקות.


טכניקה 3 - פעילות אירובית מועצמת

כשאנחנו בחרדה כל מה שנרצה הוא להתכנס לתוך המיטה, לכסות את הראש ולהיעלם. כל השרירים שלנו מכווצים ואנחנו רק רוצים להקטין את עצמנו.

כדי לשחרר את החרדה בערך בשלוש דקות, אנחנו נעשה בדיוק את ההפך: קפצו במקום, רוצו במהירות הכי גדולה, התאגרפו עם כרית בכל הכוח... המטרה היא להגיע למצב שבו הדופק מואץ, אתם מזיעים והנשימה כבדה. במצב זה, הגוף מתחיל לשחרר הורמונים שתפקידם לשפר את מצבו - בעיקר סרטונין, שאחראי על שיפור מצב הרוח. המוח שלנו לא מסוגל גם להיות בחרדה וגם לספוג סרטונין. בתוך 3 דקות החרדה תיעלם לחלוטין ולא תשוב למשך כמה שעות.


טכניקה 4 - הכנה לשינה רגועה

קנו חבילת בלונים. לפני השינה כשאתם מרגישים עמוסים בתחושות מדכאות או מפחידות, קחו בלון והתחילו לנפח אותו. דמיינו שאתם נושפים לתוכו את כל הפחד, האימה והעצב שיש בכם. מלאו אותו עד לקצה ואז שלחו אותו אל מחוץ לבית - הרחק מכם. חזרו על זה עם לפחות בלון אחד נוסף. הנשיפות לבלון צריכות להיות חזקות. התכוונו לזה כשאתם נושפים את הכאב החוצה מכם, ושלחו את הבלונים מכם והלאה. לילה רגוע ושקט שיהיה.


אלה טכניקות בסיסיות שמטרתן לסייע לך להתמודד עם התקופה הקרובה. במידה ואת/ה זקוק/ה לסיוע משמעותי יותר, אני מזמין אותך להתקשר אליי לקבלת מפגש עזרה ראשונה חינם.


אור מרוני, 052-5634826 https://www.ormaroni.net

מטפל טיפול מוכוון טראומה

מטפל NLP

מטפל קוגניטיבית - התנהגותית LI-CBT

מאמן אישי מוסמך






פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comentários


bottom of page