top of page

בשילוב מיינדפולנס

ACT - תרפיית קבלה ומחויבות

ACT פירושו Acceptance and Commitment Therapy כלומר - תרפיית קבלה ומחויבות. 

אקט הוא שיטה טיפולית הנחשבת לגל השלישי של ה-CBT. ההנחה הבסיסית של ה -ACT, אומרת שכאב נפשי הינו חלק בלתי נפרד מהחיים ומקורותיו של הכאב הזה נעוצים בראש ובראשונה בתהליכים פסיכולוגיים נורמליים לחלוטין ובלתי נמנעים.

 

ACT מושפע ממקורות רבים הכוללים, גישות פילוסופיות מזרחיות, גישות קוגניטיביות, גישות התנהגותיות וגישות פסיכולוגיות אקזיסטנציאליסטיות.

 

התפיסה של ACT רואה חוסר תוחלת בהתנגדות לסבל, לרגשות מכאיבים ולתכנים מטרידים העולים בתודעה. ACT אומר שההפך משליטה היא קבלה – כלומר ניסיון לגשת לכל רעיון ולכל רגש בגישה פתוחה ובעיניים פקוחות, עם חמלה עצמית וחמלה כלפי אחרים, תוך בחינת המציאות.

ACT אומר שעל מנת שנוכל לייצר שינוי פסיכולוגי, עלינו לאפשר לעצמנו לחוות את רגשותינו ולחוש כיצד הם גורמים לנו להתנהג, גם כאלו הנתפסים כשליליים, מבלי לנסות לשנות את תכנם, את צורתם או תדירותם וגם כשהם לא נעימים לנו.

מדובר בקבלה של תחושות פנימיות המאפשרת למטופל/ת לקדם את רווחתו/ה האישית, שהרי תחילתו של כל שינוי נעוץ בתהליך של קבלה (Acceptance) של הכאב הבלתי נמנע.

קבלה היא תנאי הכרחי ליצירת שינוי.

את/ה בדיכאון, אבל זה לא אומר שאת/ה דיכאון.

את/ה בחרדות, אבל זה לא הופך אותך רק לחרדות.

את/ה מתמודד/ת עם טראומה מינית, אבל את/ה לא רק הטראומה.

את/ה מתמודד/ת עם מחלה קשה ואולי סופנית, אבל את/ה לא רק המחלה או המוות הקרב.

ACT מדבר על גמישות מול נוקשות פסיכולוגית. מדובר במושג מרכזי בטיפול. ההגדרה של גמישות פסיכולוגית היא היכולת להישאר במגע עם הרגע הנוכחי למרות מחשבות, רגשות ותחושות גופניות לא נעימות, תוך שהאדם בוחר את אופן התנהגותו בהתבסס על הסיטואציה וערכיו האישיים.

המטרה המרכזית ב-ACT היא לאו דווקא לעזור למטופל להרגיש טוב יותר, במובן של הפחתת תסמיני החרדה, אלא להפחית את הנטייה להימנעות מחוויה וזאת על ידי פיתוח יכולת טובה יותר להיות במגע עם מכלול הרגשות. 

ב - ACT נבקש לסייע למטופל/ת להגיע להכרה כי הניסיונות לשליטה בחרדה או להימנעות ממנה אינם הדרך לפתרון, אלא למעשה הבעיה המרכזית שעמה הוא מתמודד. האלטרנטיבה לניסיונות אלה היא פיתוח מוכנות לקבלה של חווית החרדה באופן מלא וקשוב. במקביל ננסה לסייע למטופל/ת לנסח ולהבהיר את הדברים כלפיהם היא/הוא מגלה אכפתיות עמוקה ורצון להביא לביטוי בחייו/ה, אלו מכונים ב - ACT "ערכים".


ACT כולל שישה רכיבים:

  • קבלה של חוויות פנימיות.

  • מגע עם הרגע הנוכחי - להיות ב"כאן ועכשיו".

  • העצמי כקונטקסט - עצמי קונטקסטואלי, מגע עם האספקט של העצמי.

  • הבהרת ערכים - ממה אכפת לי, מה חשוב לי, מה נוגע בי.

  • מחויבות לפעולה - היכולת לאמץ דפוסי פעולה אפקטיביים שיותר מתאימים לערכים האישיים של המטופל

  • הפרדה קוגניטיבית – הצורך שלנו לנתח הכל חשוב, אבל לעתים יש להסיט אותו הצידה, להיות ולהתבונן במבט על על מציאות חיינו.  

 

ה - ACT פועל בשלושה מישורים:

  • Acceptance – קבלה של העצמי כמכלול של מחשבות, התנהגויות, רגשות ונתונים מבלי לנסות לשנות אותם מבלי להילחם נגדם. כך שסופה של הקבלה תוביל ליכולת להניח.

  • Choose- בחירה בכיוון בחיים תוך כדי זיהוי הערכים שבאמת חשובים ומשמעותיים לנו.

  • Take action – פעולה לקראת מימוש הערכים הללו. תוך התחייבות לפעול ולשנות מה שניתן לשנות.

ההתחייבות שלי היא לעבודה משותפת שתימשך עשרה מפגשים, במטרה להניע אצלך תהליך חיובי של בנייה, עשייה והתפתחות אישית. 


אשמח אם תתקשר/י אליי.  

אור

Attentive Therapist
bottom of page