top of page

"פיצול אישיות" בלשון העם

הפרעת זהות דיסוציאטיבית

הפרעת זהות דיסוציאטיבית, פיצול אישיות, ריבוי אישיות או Dissociative identity disorder, הם שמות שונים המתייחסים לאותה התופעה, באמצעותה ניצלים ילדים המתמודדים עם טראומות מיניות קשות ומתמשכות או עם התעללות ותנאי שבי עם המצב. 

ילד/ה המתמודד/ת עם טראומה מתמשכת, נמצא/ת במצב של חוסר אונים מוחלט. אין לו/ה את האפשרות להימלט או להילחם במי שפוגע בו/ה. כל מה שהילד/ה יכול/ה לעשות הוא לקפוא ולנסות שלא להיות בתוך הגוף או הסיטואציה כשפוגעים בה/ו. 

הנפש שמתמודדת עם זוועה בלתי אפשרית מתחלקת. נוצרת אישיות נוספת שתפקידה להתמודד עם הכאב וההתעללות במקום אישיות המקור. 

(מחקרים מראים שהטראומה מייצרת פגיעה במוח שלפעמים מזכירה פגיעה כתוצאה מטראומה פיזית של זעזוע מוח חזק. אזורים במוח נפגעים או כבים לפחות זמנית ואחרים נוצרים כדי להתמודד עם הזוועה). 

ילד/ה המתמודד/ת עם טראומה מתמשכת, נאלצ/ת לעתים קרובות להתמודד עם הרבה יותר מאשר אלימות או פגיעה מינית. הפגיעה המשמעותית ביותר היא של מי שאמורים היו להגן על הילד/ה מפני הפגיעה. אלה שלא רואים, מתעלמים או פוגעים ישירות בילד/ה. 

 

ריבוי הפגיעות מייצרים את הטראומה המורכבת - טראומה שמורכבת מאין ספור טראומות שהתמשכו לאורך זמן. 

כמתבגר/ת שחוות/ה טראומות מורכבות בילדות, לא תמיד תהיה מודעות לעובדת היותך מתמודד/ת עם הפרעת זהות דיסוציאטיבית. תדע/י שיש לך המון חורים בזיכרון בעיקר בכל מה שקשור לשנים המוקדמות שלך - אבל לא רק.

לפעמים את/ה עלול/ה לגלות שמספרים לך שעשית דברים שאת/ה ממש לא זוכר/ת שעשית. כסף יעלם מהחשבון, בגדים חדשים שלא קנית תלויים בארון, ציורים שצוירו ואין לך מושג על ידי מי... ולפעמים פשוט תלכ/י לאיבוד, לפעמים אפילו מתחת לבית שלך, כי לא יהיה לאישיות שבדיוק תהיה בחוץ מושג איפה את/ה. היא הרבה פעמים צעירה ממך ומחפשת את המוכר של פעם. 

מפחיד להיות בתחילת הדרך של גילוי האנשים שיש בפנים. מפחיד, מבלבל ואפילו חסר אונים. לא מעט מתמודדות/ים מנסים בהתחלה להילחם בכל הכוח באחרים/ות שבפנים. לא לתת להן/ם לצאת. המלחמה הזו גוזלת כל כך הרבה כוחות והיא בעיקר פוגעת בך. 

הא/נשים והילדים/ות שבתוכך הם חלק ממך. חלק שהתמודד במקומך עם הזוועות שהיו גורמות לך לצאת מדעתך. להכיר אותן/ם, זה להכיר עולם שלם שנסתר ממך עד היום - את עצמך. 

 

אי אפשר לסכם בעמוד אחד את הנושא ובטח שלא את דרכי הטיפול בו. אומר רק כך:

  • חלק משמעותי מהטיפול יזמן את האחרים/ות שבפנים לצאת אל הפגישות הטיפוליות ולספר את סיפורן/ם. כדי להשתחרר מטראומה צריך לדבר אותה - ומי שנפגעו במקומך ולמענך ידברו. 

  • לאט נייצר היכרות ביניכן/ם ושיח הדדי. בעקבותיו יתמעטו המקרים בהם תאבד/י זיכרון. 

  • מראש הן/ם נוצרו כדי להגן על שלומך. לזכור את זה יאפשר לך להביט בהן/ם בחמלה לה הן/ם ראויים/ות. 

תהליך טיפול בהפרעת זהות דיסוציאטיבית או פיצול אישיות, הוא תהליך ארוך מאוד, אבל במהלכו ובסופו, ניתן להגיע לאיכות חיים גבוהה ולמיצוי מלא של הפוטנציאל האישי. 

הגעתי לעולם הטיפול לאחר שנים של התמודדות אישית עם הפרעת זהות דיסוציאטיבית (D.I.D). למדתי לטפל כדי לסייע לא/נשים כמוני, שחוו זוועות ומתמודדות/ים עם הווה בלתי נסבל שהוא תוצאה ישירה של אותן הזוועות. אני מטפל מגובה העיניים מתוך היכרות אישית עם כל מה שעובר על המטופלות/ים שלי. 


אשמח אם תתקשר/י אליי.  

אור

dreamstime_m_197868441.jpg
פיצול 1990 אור.jpg
bottom of page